Îngrijire

Scurt ghid pentru îngrijirea crapilor koi: hrană, condiții specifice și alte considerații

Una dintre cele mai frumoase specii

Este crapul koi, apreciat pentru culorile sale vibrante și modelul distinct de pete. În îngrijirea adecvată a acestor pești, există mai multe aspecte importante de luat în considerare, cum ar fi alimentația corespunzătoare, calitatea apei, dimensiunea și configurația iazului, și pretențiile specifice lor.

Alegerea hranei potrivite

Crapii koi au nevoie de o dietă echilibrată pentru a se dezvolta în mod corespunzător și a-și menține culorile vii. Există o varietate de alimente disponibile pe piață, inclusiv granule, pelete și furaje lichide. Optează pentru hrana special formulată pentru crapul koi, care conține ingrediente nutritive esențiale, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele. Asigură-te că hrana este de calitate și potrivită pentru dimensiunea peștilor tăi.

Hrană

Cantitatea și frecvența hrănirii

Hrănește peștii koi de două până la trei ori pe zi, în porții mici. Este important să nu supraalimentezi peștii, deoarece acest lucru poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea și scăderea calității apei. Observă peștii în timpul hrănirii și oferă-le doar cantitatea pe care o pot consuma în câteva minute. În timpul sezonului rece, când temperatura apei scade, crapul koi își va reduce apetitul și nu va necesita aceeași cantitate de hrană ca în sezonul cald.

Hrănirea din mână

Crapii pot fi învățați să mănânce din mână, însă este necesară suficientă răbdare pentru a le câștiga încrederea. 
Urmează câteva sfaturi și vei putea să-i hrănești din mână:
– Hrănește-i de fiecare dată în același loc;
– Stai nemișcat și observă-i atunci când le arunci puțină mâncare;
– Așteaptă ca cei mai curajoși sau flămânzi să înceapă să mănânce, restul cu siguranța îi vor urma;
– Ai grijă ca peștii să te poată observa atunci când le dai să mănânce;
– Așteaptă acolo unde te afli până încep să mănânce;
– Dacă totuși nu mănâncă în prezența ta, nu le mai da să mănânce o zi.
După ceva timp, în jur de 3-5 zile, crapii vor asemui mâncarea cu prezența ta. Continuă să-i apropii de tine aruncându-le cantități mici de hrană. Vor învață că mâncarea vine din mâna ta. Se știe faptul că crapii învață să recunoască pașii stăpânului și chiar să-l urmeze în jurul iazului. Fii răbdător și eforturile tale vor fi răsplătite cu prezența peștilor lângă tine, jucându-se și sărind de fiecare data când te afli lângă iaz.

Boli și tratamente

Crapii koi devin sensibili la boli, dar motivul nu este unul simplu, însă cu siguranță putem menționa câțiva factori care contribuie la sănătatea peștilor. Unul dintre aceștia, poate cel mai important, este mediul pe care îl pune la dispoziție deținătorul de iaz. Natura a înzestrat crapii koi cu suficientă rezistență de supraviețuire, dar sub un anumit stres ei pot să își piardă vitalitatea încetul cu încetul, astfel încât sistemul imunitar slăbește. Stresul este unul dintre principalii factori care produc boli și este cel pe care proprietarul chiar îl poate controla. Majoritatea agenților patogeni coexistă în același habitat cu peștii, însă în condiții normale aceștia nu produc nici un rău, totuși, încep să fie o problemă atunci când sunt în cantități mari și/sau peștii suferă de stres. Ca posesor de iaz, poți să menții sănătatea habitatului din iaz prin controlul stresului. Ca și în cazul oamenilor, mai bine este să previi decât sa tratezi.
Vă stăm la dispoziție cu sfaturi privind tratamentele și reducerea stresului, iar în măsura în care vă putem ajuta, contactați-ne.

Dimensiunea și configurația iazului

Crapii koi au nevoie de spațiu suficient pentru a se mișca și a se dezvolta în mod corespunzător. Dimensiunea și configurația iazului sau acvariului depind de numărul de pești. Asigură-te că iazul oferă o adâncime adecvată și zone de adăpost pentru pești, cum ar fi plante acvatice și structuri subacvatice. Evită supraaglomerarea, deoarece aceasta poate duce la stres și probleme de sănătate.

Calitatea apei

Calitatea apei este un aspect vital în îngrijirea crapilor koi. Asigură-te că iazul sau acvariul în care îi ții are o filtrare adecvată pentru a menține apa curată și sănătoasă. Parametrii apei, cum ar fi temperatura, pH-ul și nivelul de oxigen, trebuie monitorizați și menținuți în limitele optime pentru specia de crap koi pe care o deții. Efectuează schimbări regulate de apă și testează calitatea apei în mod regulat.

Îngrijirea adecvată – foarte importantă

Îngrijirea crapilor koi necesită atenție și dedicare pentru a asigura sănătatea și bunăstarea acestor pești frumoși. Asigură-te că hrana, calitatea apei și condițiile de mediu sunt optime pentru specia de crap koi pe care o deții. Monitorizează comportamentul și aspectul peștilor tăi și ia măsuri imediate în cazul în care observi semne de boală sau disconfort. Prin aplicarea acestor sfaturi și furnizarea unei îngrijiri adecvate, vei putea să te bucuri de frumusețea și grația crapilor koi timp îndelungat.
WhatsApp IconWhatsApp
Sună